Om een indicatie te geven op hoe gevoelig de kwestie ligt: op de vraag "wat is Twincooling" komt vanuit Harley-Davidson tot op heden geen antwoord. Voor een juist antwoord moet namelijk eerst contact opgenomen worden met hogere afdelingen, daarna zelfs met het de fabriek in Milwaukee. De geheimzinnigheid heeft te maken met de allergie voor waterkoeling bij veel HD-fans, blijkbaar wil HD heftige (negatieve) reacties vermijden. De vraag is alleen wel of Harley er slim aan doet om daarom maar net te doen alsof het er niet op zit. Het lijkt er nu zelfs op alsof het merk overdonderd is door de vragen over Twin Cooling, een standaard antwoord op "wat zit erin" was blijkbaar niet voorhanden. Update: Harley-Davidson Benelux bevestigt uiteindelijk de aanwezigheid van koeling met koelvloeistof.

Al twee jaar geleden vroeg Harley-Davidson een patent aan op een nieuwe vorm van vloeistofkoeling van haar V-Twin, die nu dus heel voorzichtig geïmplementeerd wordt. Zonder waterkoeling wordt het bijna onmogelijk om aan de wereldwijd steeds strikter worden milieu-eisen te voldoen. BMW kampte met dezelfde problemen, ook daar werd bij de presentatie van het watergekoelde 2014 Boxer motorblok steeds gesproken over "precisiekoeling", blijkbaar om het te doen voorkomen alsof de waterkoeling zeer ondergeschikt is aan de klassieke luchtkoeling, waardoor het minder 'erg' gevonden zou worden. 

Op onderstaande foto de 2014 Harley-Davidson Electra Glide Ultra Limited, met de grote, grijze luchtinlaten aan de zijkant van het blok, waarin volgens de patentaanvraag de waterkoeling verborgen is.

2014-harley-davidson-electra-glide-ultra-limited-twin-cooling-waterkoeling-

  • Pinterest

Plaats reactie

BeveiligingscodeVernieuwen

Motor Vacatures

    Oliepeil Blogs