Na een lange aanloop is het dan nu toch zover: Yamaha heeft haar nieuwste luxe touringmodel onthuld. De nieuweling heeft officieel 2018 Yamaha Star Venture, waarbij er ook nog een Transcontinental versie wordt verkocht die van de nodige extra's is voorzien. Basis van het geheel is het bekende 103 ci (1854 cc) motorblok, wat we in Europa goed kennen uit de inmiddels van de markt gehaalde Midnight Star en de nog wel verkrijgbare XV1900. Dit motorblok is wel luchtgekoeld, waardoor het maar de vraag is of dit aan de nieuwe Euro4-norm gaat voldoen, wat bepalend zal worden of de Venture naar Europa komt of niet. Overigens is het blok niet helemaal gelijk, Yamaha claimt vooral flink meer koppel.

In een markt waar Harley al jaren de baas is, moet Yamaha het van klanten hebben die wel eens wat nieuws willen. Dat zit hem deels in het opvallende uiterlijk, van een afstand zal goed te zien zijn dat dit géén Harley is. Daarnaast heeft de Japanse fabrikant een aantal technische nieuwigheden meegenomen. Opvallendste daarvan is traction control (TC). Misschien niet echt heel erg nodig op een motorfiets met (gokje:) 100 PK en een enorm rijklaar gewicht van 450 kilo, maar hé, zeiden we dat eerst ook niet over ABS? Feit is namelijk wel dat de Yamaha een flinke 170 Nm aan koppel belooft, dan is TC een prima vangnet als je de bocht uit komt blazen!

De TC is mogelijk door het ride-by-wire, wat er ook voor zorgt dat er nu gekozen kan worden uit verschillende driving modes, zoals sportief of juist rustig, wat dan door aanpassingen aan ontsteking en injectie voor een ander rijkarakter zorgt. Overigens duidt juist deze techniek weer wel op de mogelijke haalbaarheid van Euro4, dus wie weet zien we de Venture ooit toch in Europa. Andere belangrijke features zijn vooral te vinden in de uitrusting. Een meer dan knap infotainment systeem ziet er op de video al strak uit, op de Transcontinental-versie komt daar nog navigatie en 'sattelite' streaming radio bij. Standaard is de Venture voorzien van Sure-Park, een elektrische aandrijving die zowel vooruit als achteruit werkt om stapvoets rijden bij parkeren (veel) makkelijker te maken. 

Nog wat afmetingen dan: het zadel zit net onder de 70 centimeter dichtbij de grond, terwijl de totale lengte van de Venture een flinke 270 centimeter is. In de tank gaat 25 liter. Qua ergonomie belooft Yamaha dat er veel verstelbaar is voor zowel de zitpositie als de windbescherming. Zaken die ons verder opvielen: een stalen frame in plaats van licht aluminium, riemaandrijving in plaats van een ketting, keyless contact, 5 èn 6 zijn een overdrive, zadelverwarming voor zowel berijders als passagier en handvatverwarming standaard. Net als de cruise control en de 140 liter bagageruimte. Qua prijs zet Yamaha niet voorzichtig in: de Venture heeft in Amerika een "vanaf" prijs van 24.999 dollar. Best veel, want een kale (!) Harley Street Glide kost daar 21.000 dollar. Dan mage je nog wel kiezen uit rood of grijs, officieel heet dat Granite Gray of Raspberry Metallic. 


Gisteren maakte Harley-Davidson weer een nieuw model uit de Street-familie bekend: de Street Rod. Deze betaalbare motorfiets is gemiddeld qua gewicht en gemaakt om tussen het drukke verkeer door te kunnen manoeuvreren. Handig dus, als je bijvoorbeeld naar je werk rijdt door de drukke stad. Volgens Harley-Davidson Chief Engineer Mathew Weber is dit de meest flexibele, wendbare Harley uit het huidige assortiment.

 Harley Davidson Street Rod


De Tsjechische motorfabrikant Jawa heeft de 350 OHC onthuld. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft dit nieuwe model een 350cc ééncilinder motor. Deze retro-uitziende motorfiets moet de concurrentie aangaan met Royal Enfield. 

 2017 Jawa 350 ohc 1

Specificaties
Dit model gebruikt een kopie van de Honda XR400 motor, gebouwd door het Chinese Shineray, maar dan met brandstofinjectie. Daarmee produceert 'ie 26 pk en 31 Nm. Het is de eerste Jawa met ABS en hij is Euro4 goedgekeurd. De topsnelheid ligt rond de 120 km p/u. Verder is het een relatief lichtgewicht met 154 kg en kan er 17 liter brandstof in de tank. Remmen doe je met een 305mm enkele remschijf aan de voorkant en een 160mm trommelrem bij het achterwiel. 

Concurrent Royal Enfield
Jawa is onderdeel van de Indiase gigant Mahindra, die ook eigenaar is van BSA. Daarmee wordt verwacht dat deze motor in India de strijd aan zal gaan met Royal Enfield. In de jaren '70 en '80 was Jawa immens populair in India, maar werd uiteindelijk de fabriek in 1996 gesloten. Het is nog niet bekend of/wanneer deze motor in Nederland te verkrijgen zal zijn. De Euro4 goedkeuring kan echter wel duiden op een introductie op de Europese markt. De nieuwprijs wordt geschat op € 3.750,-.   

 • Click to enlarge image 2017_Jawa_350_ohc_2.jpgClick to enlarge image 2017_Jawa_350_ohc_2.jpg
 • Click to enlarge image 2017_Jawa_350_ohc_3.jpgClick to enlarge image 2017_Jawa_350_ohc_3.jpg
 • Click to enlarge image 2017_Jawa_350_ohc_4.jpgClick to enlarge image 2017_Jawa_350_ohc_4.jpg
 • Click to enlarge image 2017_Jawa_350_ohc_5.jpgClick to enlarge image 2017_Jawa_350_ohc_5.jpg
 •  


De traditionele Road King was volgens Harley-Davidson anno 2017 toe aan een opfrisbeurt, gericht op een jongere doelgroep. Daarom werden er onder andere nieuwe styling- en designelementen op de buitenkant losgelaten, met als kloppend hart het Milwaukee-Eight motorblok. 

2017 Harley Davidson Roadking Special 1


Harley-Davidson gaat de samenwerking aan met het Amerikaanse EagleRider, 's werelds grootste motorverhuurbedrijf. Goed nieuws dus voor iedereen die er altijd al van heeft gedroomd om op een Harley te gaan toeren in de Verenigde Staten. Door deze samenwerking kun je op de nieuwste Harley-modellen rijden, die je makkelijk kunt ophalen en weer inleveren bij de vele vestigingen van EagleRider in Noord-Amerika.

EagleRider


In de Verenigde Staten worden deze maand een aantal Triumph Bonnevilles teruggeroepen. Het gaat hierbij om de T120 en T120 Black uit modeljaar 2016-2017, waarbij de handvatverwarming niet goed functioneert. Door de warmte zetten de handvatten uit, waardoor de gashandle open kan blijven staan. Dit kan natuurlijk gevaarlijke situaties opleveren.

Triumph Bonneville T120 Black


Als antwoord op de gerestylede Harley-Davidson Road King, komt Indian nu ook met 2 nieuwe versies van de Chieftain: de Limited en Elite. Deze modellen hebben wat minder tierelantijntjes en hebben meer een bagger-look, waardoor ze agressiever ogen. Vooral de Indian Chieftain Elite is een bijzonder model.

2017 Indian Chieftain Limited Elite


Moederbedrijf Polaris Industries komt met een verrassende aankondiging: het trekt de stekker uit motormerk Victory. Volgens CEO Scott Wine is dat te wijten aan tegenvallende groei en verkoopcijfers. De komende 10 jaar wordt nog wel doorgegaan met het leveren van onderdelen en service, en worden dealers en importeurs geholpen bestaande voorraad te verkopen.

Victory logo


Youtube Video's

 • 2018 Yamaha Star Venture (USA mod...
 • 2017 Harley-Davidson Milwaukee Ei...
 • 2014 Indian Chief Classic, Chief ...
 • 2014 Yamaha Bolt 950 cruiser (Sta...
 • Victory Motorcycles: 15 Years of ...
 • Custom Motorcycle Show @ EICMA 20...
 • Headbanger Motorcycles @ 2011 EIC...
 • Harley Davidson styling team behi...
 • 2012 Harley-Davidson Line-up - Cr...
 • Harley-Davidson: Behind the scene...

Oliepeil Blogs